Werelderfgoedstatus
Werelderfgoed is zo uniek en bijzonder, dat we het willen beschermen en bewaren voor toekomstige generaties. Dat geldt ook voor de Hollandse Waterlinies. En die bescherming is ingewikkeld, want het Werelderfgoed is groot, de ruimtelijke druk is hoog en alle belangen vergen een zorgvuldige afweging. In Nederland ligt de verantwoordelijkheid voor de ruimtelijke bescherming bij de vier provincies waar de Hollandse Waterlinies doorheen lopen: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Samen zijn zij de Siteholder.
Werelderfgoed Hollandse Waterlinies bestaat uit veel meer dan alleen forten en monumentale gebouwen. Het omvat ook landschappen, kanalen, dijken en sluizen. Het gaat over abstracte begrippen als Outstanding Universal Value, kernkwaliteiten, integriteit en authenticiteit. Het is taak van de Siteholder om dat verhaal te vertellen. Om gemeenten en provincies te helpen bij hun beschermingstaak. Om te kunnen verduidelijken wát je nu eigenlijk beschermt en hóe je dat doet.
In onderstaand filmpjes wordt dit uitgelegd.
Let op: deze video's beschikken niet over ondertiteling of audiodescriptie. Ben je slechthorend, doof, slechtziend of blind? De tekst hierboven en op de rest van de pagina legt uit wat er in de video's wordt verteld.
Bescherming via wet- en regelgeving
Landen beschermen werelderfgoed met hun eigen wet- en regelgeving. In Nederland is dat geregeld in de Omgevingswet, onder het Besluit kwaliteit leefomgeving. De unieke waarde van de Hollandse Waterlinies wordt daarin uitgelegd in hoofdkenmerken en kernkwaliteiten. De provincies hebben deze voor hun eigen grondgebied uitgewerkt en opgenomen in hun provinciale verordening. En gemeenten moeten zich houden aan die verordening in hun omgevingsplannen en bij het verlenen van vergunningen.
Lees meer over de wet- en regelgeving rond beschermingWerkgroep Bescherming
Planologische bescherming is de verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies als bevoegd gezag. De werkgroep bescherming is in het leven geroepen om de provincies te faciliteren bij die verantwoordelijkheid.
Lees meer over de werkgroep bescherming