Duik de geschiedenis in

Siteholder Hollandse Waterlinies

Sinds juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan de Stelling van Amsterdam en samen is het nu één UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Het gebied van het Werelderfgoed (de property) is groot en loopt door vijf provincies. De provincies Noord-HollandUtrechtGelderland en Noord-Brabant zijn gezamenlijk Siteholder en daarmee verantwoordelijk voor het beschermen en uitdragen van dit unieke gebied. Vestingstad Gorinchem (Provincie Zuid-Holland) ligt wel binnen de property, maar Zuid-Holland maakt geen onderdeel uit van de Siteholder.

 

De visie en missie van de siteholder zijn:

Visie: We zorgen er als siteholder voor dat iedereen de waarde van het erfgoed kent, dat men bewust met het erfgoed omgaat, dat het erfgoed behouden blijft en beschermd wordt en ook dat zoveel mogelijk mensen het verhaal van de Hollandse Waterlinies leren kennen, zodat het verhaal wordt doorgegeven aan volgende generaties. Bij ontwikkelingen staat de instandhouding en versterking van het werelderfgoed Hollandse Waterlinies centraal, uitgaande van de kernkwaliteiten.

Missie: Met 4 provincies zorgen we er voor dat de Hollandse Waterlinies behouden blijven en beschermd worden. Dat het verhaal van de Hollandse Waterlinies uitgedragen wordt zodat het voor iedereen toegankelijk wordt op een manier waarbij het duidelijk wordt dat het een UNESCO Werelderfgoed betreft en waarom dat zo is. Behoud door ontwikkeling is daarbij het motto.