Duik de geschiedenis in

Informatie en advies

De bescherming van de Hollandse Waterlinies is in Nederland geregeld via de omgevingswet, provinciale verordeningen en gemeentelijke omgevingsplannen.  Juridische kaders die ervoor zorgen dat het erfgoed bewaard blijft voor toekomstige generaties. Maar het is ook behoorlijk complexe materie. Daarom heeft de siteholder documenten ontwikkeld die helpen bij de bescherming. Zodat overheden, initiatiefnemers en grondeigenaren weten hoe je met ruimtelijke ontwikkelingen omgaat. Zónder een glazen stolp over het gebied te plaatsen, maar mét oog voor het behoud van de Outstanding Universal Value (OUV) van het Werelderfgoed.

  • Visuele Integriteit

    Advies rapport van het kwaliteitsteam Hollandse Waterlinies over éém aspect van de OUV; de visuele integriteit

    Download het rapport
    Visuele Integriteit Voorkant van het rapport Visuele Integriteit
  • Gebiedsanalyses

    Gebiedsanalyses maken duidelijk wat de kernkwaliteiten van de  Hollandse Waterlinies in een gebied zijn. Met deze kernkwaliteiten moet rekening worden gehouden bij ruimtelijke ontwikkelingen. 

    Download de gebiedsanalyses
    Gebiedsanalyses Een bakstenen fort omgeven door bomen en planten, gelegen aan een rivier.
  • Afwegingskader Energietransitie

    Dit afwegingskader geeft aan waar ruimte is voor energiewinning zonder een negatief effect op de kernkwaliteiten van de Hollandse Waterlinies en waar energiewinning niet verenigbaar is met de werelderfgoedwaarden.

    Download het afwegingskader
    Afwegingskader Energietransitie Voorkant van het afwegingskader Energietransitie Hollandse Waterlinies
  • Leidraad Effectbeoordeling

    Ruimtelijke ontwikkelingen kunnen effect hebben op Werelderfgoed. Om de impact van die ontwikkelinen te beoordelen, heeft UNESCO een Leidraad Effectbeoordelingen ontwikkeld.

    Ga naar de leidraad
    Leidraad Effectbeoordeling
  • Position paper

    De Hollandse Waterlinies liggen in het drukste deel van Nederland en de komende jaren zal deze druk alleen maar toenemen. Het werelderfgoed biedt kansen voor de opgaven van deze tijd. 

    Lees het position paper
    Position paper

Vier provincies, - één werelderfgoed

Veel informatie over de ruimtelijke bescherming van de Hollandse Waterlinies is te vinden op de website van de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant . De bescherming is in alle provincies gelijk, het gaat immers over één werelderfgoed. Uitgangspunt voor nieuwe ontwikkelingen is de provinciale ruimtelijke verordening. Daarin staan de kernkwaliteiten van de Hollandse Waterlinies beschreven, samen met instructieregels hoe gemeenten er rekening mee moeten houden in hun omgevingsplannen. In de planviewers staat de begrenzing aangegeven en de verschillende linie-elementen, zoals forten, sluizen en inundatiekanalen. Omdat de omgevingsverordening slechts beknopte informatie biedt, vind je hierboven documenten die meer uitleg geven over de kernkwaliteiten en die een idee geven waarmee je rekening moet houden als je iets in (of nabij) het Werelderfgoedgebied wilt bouwen.