Duik de geschiedenis in

Pact van Loevestein gaat door

| Kirke Mulders

Vrijdag 29 september hebben de 13 partners van het Pact van Loevestein de intentieverklaring ondertekend om de samenwerking in het zuidelijke deel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies voort te zetten voor de komende 10 jaar.  

 

Nieuwe intentieverklaring voor komende 10 jaar

‘We gaan door met onze samenwerking in UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies!’ Dat is in het kort de boodschap van de waterlinie-partners op Slot Loevestein. In de nieuwe intentieverklaring zijn afspraken gemaakt om deze bijzondere samenwerking tot 2033 voort te zetten. Een van de nieuwe afspraken is om de komende jaren het brede waterlinies-verhaal te verbinden aan lokale en regionale verhalen. Bijvoorbeeld over soldatenlevens op de forten. Dit helpt ook om lokale gemeenschappen bij het UNESCO Werelderfgoed te betrekken.

Samenwerking

Het Pact van Loevestein is een samenwerkingsverband in de provincies Gelderland en Noord-Brabant van de twee provincies, het waterschap, de gemeentes en de natuur beherende organisaties. Al meer dan 20 jaar werken de organisaties van het Pact samen aan de bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijke deel van de Hollandse Waterlinies. In deze jaren werd deze opgeknapt en kregen veel forten een nieuwe functie, bijvoorbeeld als museum of horecagelegenheid.