Duik de geschiedenis in

Vrijwilligers in het zonnetje gezet

| Kirke Mulders

Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor de Hollandse Waterlinies. Ze dragen bij aan het in stand houden van ons bijzondere erfgoed en geven de verhalen door aan de volgende generaties. Om deze groep te bedanken, hebben we samen met Stichting Liniebreed Ondernemen in totaal 7 vrijwilligersbijeenkomsten georganiseerd in november en december 2023.

Ontmoeting en inspiratie

Tijdens elke vrijwilligersbijeenkomst werden de vrijwilligers geïnformeerd over het zijn van UNESCO Werelderfgoed. De lokale wethouder mocht zijn of haar kennis over de waterlinies vergroten via een heuse waterliniequiz (en allen slaagden hiervoor). Daarna bedankten zij alle aanwezige vrijwilligers voor het enthousiasme en de tomeloze inzet waarmee ze het erfgoed beheren en onderhouden voor toekomstige generaties en tevens het verhaal van de waterlinies vertellen aan de vele fortbezoekers. Na het dankwoord konden de aanwezigen mee met een rondleiding op het fortterrein. Elke bijeenkomst werd afgesloten met een lunch. Aan tafel kon men kennis maken met collega-vrijwilligers van andere forten en werd er veel kennis en ervaring gedeeld. Met een inspiratiegids, een speciale waterliniefles en veel inspiratie gingen de vrijwilligers daarna huiswaarts.

Bijna 300 vrijwilligers in het zonnetje gezet

Op 14 december is de laatste bijeenkomst op Fort Pannerden. In totaal zijn dan bijna 300 vrijwilligers in het zonnetje gezet op 7 verschillende bijeenkomsten op 7 locaties in de Hollandse Waterlinies. Na afloop ontvangen alle vrijwilligers een enquête met vragen over hun waardering voor de bijeenkomst en de wensen die ze hebben voor professionalisering van hun rol als vrijwilliger. Deze input gebruiken we om in 2024 nieuwe bijeenkomsten voor de vrijwilligers te organiseren.